
Je ziet het niet
Publicatie in co-creatie met moeders
Opdrachtgever FNO Zorg voor kansen“Om ruimte te scheppen voor de ervaringen en emoties van de ervaringsdeskundigen en negatieve groepsdynamiek te doorbreken was een creatieve aanpak nodig. Niet alles laat zich immers uitdrukken in taal en niet iedereen is talig. Bovendien werd al snel duidelijk dat de gebruikelijke overlegstructuren, zoals een vergadering, de participatie belemmerden. Succes werd geboekt wanneer in verschillende vormen en contexten, zoals verschillende groepjes, aan concrete producten werd gewerkt”
Een spannend co-creatieproces in opdracht van FNO zorg voor kansen, in nauwe samenwerking met een onderzoeker van VUmc Amsterdam, die over dit project een wetenschappelijk artikel publiceerde en promoveerde op de ethiek van participatief onderzoek.
Een jaar lang verzamelden moeders beelden en verhalen over hun eigen leven, met behulp van de methode Photovoice. Ze maakten foto’s van hun huis, hun kinderen, een hoekje in de keuken dat veel betekent, de berg aan administratie die ze bij moeten houden om telkens opnieuw de juiste ondersteuning aan te vragen...
Met als doel: een publicatie maken om professionals inzicht te geven in hun dagelijkse leefwereld en te laten zien dat het huidige systeem niet aansluit bij wat zij nodig hebben. De grootste pijnpunten probeerden we om te buigen naar openingen en een uitnodiging om het anders te doen. Het resultaat is een handzaam boekje, met portretten van vijf sterke moeders die voor hun kinderen door het vuur gaan, gedrukt met gouden inkt en voorzien van hun eigen beelden. De boekjes worden door de moeders aangeboden aan wethouders en beleidsmakers, als uitnodiging om samen in gesprek te gaan over passende hulp en ondersteuning. Inmiddels hebben er al vele gesprekken plaatsgevonden en is ook een nieuw programma van start gegaan bij het fonds FNO Zorg voor kansen, gebaseerd op deze uitkomsten.
Lees meer over dit project in het artikel
Boundary Objects: Engaging and Bridging Needs of People in Participatory Research by Arts-Based Methods













Over mij
Ik ben grafisch ontwerper en humanisticus, opgeleid aan de Universiteit voor Humanistiek (Utrecht), de Vrije Universiteit (Amsterdam) en aan de Hogeschool voor de Kunsten ArtEZ (Arnhem).
Je kunt bij mij terecht voor het faciliteren van co-creatie en participatief actieonderzoek én voor ontwerp van een logo of complete huisstijl, boek(omslag), illustraties, online communicatie en bijzonder drukwerk. In mijn shop verkoop ik zeefdrukken en ansichtkaarten.
Ben je benieuwd of co-creatie past bij jouw vraag? Of heb je een goed idee en wil je samenwerken?
Neem contact met mij op!
︎ ︎

Route
Mijn studio ligt tegenover het Eemplein, midden tussen De Nieuwe Stad en de oude binnenstad van Amersfoort. Vanaf het Centraal Station loop je in ongeveer 12 minuten naar de Grote Koppel. Steek aan het eind van het Eemplein de Eem over via het bruggetje, naar restaurant/wijnbar Merlot. Op de bovenverdieping van dit mooie gebouw – door velen nog steeds Studio GK15 genoemd – werken journalisten en ontwerpers.
Parkeren kan gemakkelijk in parkeergarage Eemplein: Eemlaan 83, 3812 EE Amersfoort.

Vormvinder
ontwerp en co-creatie
Marielle Schuurman
Grote Koppel 15
3813 AA Amersfoort
KVK 53809653
BTW NL001854603B18
Vormvinder is aangesloten bij de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO).
Opdrachtgevers
FNO Zorg voor kansen
Federatie voor Gezondheid
La Source de Castagnols
Amsterdam UMC Participation & Diversity
Amsterdam UMC Digital inclusion
Amsterdam UMC Midwifery science
Antonius ziekenhuis Sneek
Freijzer & Maat
Sonja Elsenburg coach voor kind en ouder
Elsenburg & Sebastiani broodmakers
Radboud Universiteit
RetourPeilen | School voor Dialoog
Brenda Boele
The Klezmer Society
Het Nederlands Dagblad
De Nieuwe Koers
De Aandachtsmederij
Floor Tuinstra babyreflexologie
Instituut voor Biografiek
JGZ Kennemerland
Harm Weistra
Leyden Academy on Vitality and aging
