Je ziet het niet

Publicatie in co-creatie met moeders

Opdrachtgever FNO Zorg voor kansen
 
“Om ruimte te scheppen voor de ervaringen en emoties van de ervaringsdeskundigen en negatieve groepsdynamiek te doorbreken was een creatieve aanpak nodig. Niet alles laat zich immers uitdrukken in taal en niet iedereen is talig. Bovendien werd al snel duidelijk dat de gebruikelijke overlegstructuren, zoals een vergadering, de participatie belemmerden. Succes werd geboekt wanneer in verschillende vormen en contexten, zoals verschillende groepjes, aan concrete producten werd gewerkt”


Een spannend co-creatieproces in opdracht van FNO zorg voor kansen, in nauwe samenwerking met een onderzoeker van VUmc Amsterdam, die over dit project een wetenschappelijk artikel publiceerde en promoveerde op de ethiek van participatief onderzoek.

Een jaar lang verzamelden moeders beelden en verhalen over hun eigen leven, met behulp van de methode Photovoice. Ze maakten foto’s van hun huis, hun kinderen, een hoekje in de keuken dat veel betekent, de berg aan administratie die ze bij moeten houden om telkens opnieuw de juiste ondersteuning aan te vragen...
Met als doel: een publicatie maken om professionals inzicht te geven in hun dagelijkse leefwereld en te laten zien dat het huidige systeem niet aansluit bij wat zij nodig hebben. De grootste pijnpunten probeerden we om te buigen naar openingen en een uitnodiging om het anders te doen. Het resultaat is een handzaam boekje, met portretten van vijf sterke moeders die voor hun kinderen door het vuur gaan, gedrukt met gouden inkt en voorzien van hun eigen beelden. De boekjes worden door de moeders aangeboden aan wethouders en beleidsmakers, als uitnodiging om samen in gesprek te gaan over passende hulp en ondersteuning. Inmiddels hebben er al vele gesprekken plaatsgevonden en is ook een nieuw programma van start gegaan bij het fonds FNO Zorg voor kansen, gebaseerd op deze uitkomsten.

Lees meer over dit project in het artikel 
Boundary Objects: Engaging and Bridging Needs of People in Participatory Research by Arts-Based MethodsOver mij
Mijn naam is Marielle Schuurman. Ik ben grafisch ontwerper en actieonderzoeker, opgeleid aan de Universiteit voor Humanistiek (Utrecht), de Vrije Universiteit (Amsterdam) en aan de Hogeschool voor de Kunsten ArtEZ (Arnhem). 

Je kunt bij mij terecht voor het faciliteren van co-creatie en participatief actieonderzoek én voor  ontwerp van een logo of complete huisstijl, boek(omslag), illustraties, online communicatie en  bijzonder drukwerk. In mijn shop verkoop ik zeefdrukken en ansichtkaarten.
Ben je benieuwd of co-creatie past bij jouw vraag? Of heb je een goed idee en wil je samenwerken? 
Neem contact met mij op!


︎  ︎  


Studio
Ik werk in het prachtige Eemklooster,  omringd door bos maar toch vlakbij de stad.  Mijn studio is het oude balkon van de nonnen, met veel daglicht en grote ramen. Een inspirerende werkomgeving die ook te huur is voor een dag(deel).

Ik deel deze fijne ruimte met Johanne de Heus met wie ik ook de Holy Website Workshop geef.

Onder onze studio bevindt zich La Cantina, een ideale plek voor een heerlijke Siciliaanse koffie of lunch gecombineerd met werkoverleg.Marielle Schuurman
ontwerp en co-creatie

bezoekadres:
Eemklooster
Daam Fockemalaan 22
3818 KG Amersfoort

KVK 53809653
BTW NL001854603B18


Ik ben aangesloten bij de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO).


Opdrachtgevers o.a.
FNO Zorg voor kansen   
Federatie voor Gezondheid  
La Source de Castagnols
Amsterdam UMC Participation & Diversity Amsterdam UMC Digital inclusion 
Amsterdam UMC Midwifery science
Antonius ziekenhuis Sneek   
Freijzer & Maat
Sonja Elsenburg coach voor kind en ouder  Elsenburg & Sebastiani broodmakers
La Cantina  
Radboud Universiteit
School voor Dialoog NL
Netwerk Ethiekondersteuning Nederland
The Klezmer Society
Het Nederlands Dagblad
De Nieuwe Koers
De Aandachtsmederij
Floor Tuinstra babyreflexologie   
Instituut voor Biografiek
JGZ Kennemerland
Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)
Leyden Academy on Vitality and ageing