de Kraamdialoog

Co-creatie met kraamverzorgenden, ouders, kraamzorgbureau, onderzoeker en ontwerper

Opdrachtgever RadboudUMC


Een opvallende waarneming in dit project is het verschil tussen ‘Zijn’ en ‘Doen’: de belangrijkste waarden voor zowel ouders als kraamverzorgenden hebben te maken hebben met ‘(aanwezig) zijn’, terwijl de huidige kraamzorg vooral gestoeld is op ‘doen’.

De Kraamdialoog is een co-creatie met ouders, kraamverzorgenden, twee managers van een kraamzorgorganisatie in Gelderland, een onderzoeker en mijzelf als designer en PAR facilitator. De Kraamdialoog vond plaats van juni t/m november 2020 en bestond uit een voorbereidingsfase, een opdracht per post, twee live-sessies (met elk 14 deelnemers) en een analysefase. Eén kraamverzorgende was als co-onderzoeker nauw betrokken in alle fasen van het proces. Het doel was om ouders en kraamverzorgenden met elkaar in dialoog te brengen, en van daaruit samen op zoek te gaan naar de kraamzorg van de toekomst. Naast het maken van een visuele tijdlijn van de geschiedenis van kraamzorg, gingen we ook de diepte in. Welke waarden zijn belangrijk in de kraamperiode, voor jou als ouder en voor jou als kraamverzorgende? Hoe kan kraamzorg eruit zien die recht doet aan deze waarden? En hoe kunnen ouders en kraamverzorgenden hier beter over communiceren? Ik ontwierp het proces en creatieve werkvormen en begeleidde de sessies, samen met de onderzoeker.

Het eindproduct is een tafelkleed met daarop de oplossingen die door de deelnemers gevonden zijn voor de knelpunten uit het onderzoek Kraamzorg 2.0, naar meer flexibilisering in de kraamzorg. Het tafelkleed is een hulpmiddel om ook met verzekeraars, opleiders en andere partijen in gesprek te gaan over verbeteringen in de kraamzorg. Onderzoeker Fleur Lambermon promoveerde in 2021 op dit onderwerp.

“Samen met ouders en kraamverzorgenden op zoek naar de waarde(n) en toekomst van kraamzorg”



Over mij
Mijn naam is Marielle Schuurman. Ik ben grafisch ontwerper en actieonderzoeker, opgeleid aan de Universiteit voor Humanistiek (Utrecht), de Vrije Universiteit (Amsterdam) en aan de Hogeschool voor de Kunsten ArtEZ (Arnhem). 

Je kunt bij mij terecht voor het faciliteren van co-creatie en participatief actieonderzoek én voor  ontwerp van een logo of complete huisstijl, boek(omslag), illustraties, online communicatie en  bijzonder drukwerk. In mijn shop verkoop ik zeefdrukken en ansichtkaarten.
Ben je benieuwd of co-creatie past bij jouw vraag? Of heb je een goed idee en wil je samenwerken? 
Neem contact met mij op!


︎  ︎  


Studio
Ik werk in het prachtige Eemklooster,  omringd door bos maar toch vlakbij de stad.  Mijn studio is het oude balkon van de nonnen, met veel daglicht en grote ramen. Een inspirerende werkomgeving die ook te huur is voor een dag(deel).

Ik deel deze fijne ruimte met Johanne de Heus met wie ik ook de Holy Website Workshop geef.

Onder onze studio bevindt zich La Cantina, een ideale plek voor een heerlijke Siciliaanse koffie of lunch gecombineerd met werkoverleg.



Marielle Schuurman
ontwerp en co-creatie

bezoekadres:
Eemklooster
Daam Fockemalaan 22
3818 KG Amersfoort

KVK 53809653
BTW NL001854603B18


Ik ben aangesloten bij de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO).


Opdrachtgevers o.a.
FNO Zorg voor kansen   
Federatie voor Gezondheid  
La Source de Castagnols
Amsterdam UMC Participation & Diversity Amsterdam UMC Digital inclusion 
Amsterdam UMC Midwifery science
Antonius ziekenhuis Sneek   
Freijzer & Maat
Sonja Elsenburg coach voor kind en ouder 
Elsenburg & Sebastiani broodmakers
La Cantina  
Radboud Universiteit
School voor Dialoog NL
Netwerk Ethiekondersteuning Nederland
The Klezmer Society
Het Nederlands Dagblad
De Nieuwe Koers
De Aandachtsmederij
Floor Tuinstra babyreflexologie   
Instituut voor Biografiek
JGZ Kennemerland
Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)
Leyden Academy on Vitality and ageing