de Kraamdialoog
Co-creatie met kraamverzorgenden, ouders, kraamzorgbureau, onderzoeker en ontwerper
Opdrachtgever RadboudUMC
Een opvallende waarneming in dit project is het verschil tussen ‘Zijn’ en ‘Doen’: de belangrijkste waarden voor zowel ouders als kraamverzorgenden hebben te maken hebben met ‘(aanwezig) zijn’, terwijl de huidige kraamzorg vooral gestoeld is op ‘doen’.
De Kraamdialoog is een co-creatie met ouders, kraamverzorgenden, twee managers van een kraamzorgorganisatie in Gelderland, een onderzoeker en mijzelf als designer en PAR facilitator. De Kraamdialoog vond plaats van juni t/m november 2020 en bestond uit een voorbereidingsfase, een opdracht per post, twee live-sessies (met elk 14 deelnemers) en een analysefase. Eén kraamverzorgende was als co-onderzoeker nauw betrokken in alle fasen van het proces. Het doel was om ouders en kraamverzorgenden met elkaar in dialoog te brengen, en van daaruit samen op zoek te gaan naar de kraamzorg van de toekomst. Naast het maken van een visuele tijdlijn van de geschiedenis van kraamzorg, gingen we ook de diepte in. Welke waarden zijn belangrijk in de kraamperiode, voor jou als ouder en voor jou als kraamverzorgende? Hoe kan kraamzorg eruit zien die recht doet aan deze waarden? En hoe kunnen ouders en kraamverzorgenden hier beter over communiceren? Ik ontwierp het proces en creatieve werkvormen en begeleidde de sessies, samen met de onderzoeker.
Het eindproduct is een tafelkleed met daarop de oplossingen die door de deelnemers gevonden zijn voor de knelpunten uit het onderzoek Kraamzorg 2.0, naar meer flexibilisering in de kraamzorg. Het tafelkleed is een hulpmiddel om ook met verzekeraars, opleiders en andere partijen in gesprek te gaan over verbeteringen in de kraamzorg. Onderzoeker Fleur Lambermon promoveerde in 2021 op dit onderwerp.
“Samen met ouders en kraamverzorgenden op zoek naar de waarde(n) en toekomst van kraamzorg”