de Kraamdialoog

Co-creatie met kraamverzorgenden, ouders, kraamzorgbureau, onderzoeker en ontwerper

Opdrachtgever RadboudUMC


Een opvallende waarneming in dit project is het verschil tussen ‘Zijn’ en ‘Doen’: de belangrijkste waarden voor zowel ouders als kraamverzorgenden hebben te maken hebben met ‘(aanwezig) zijn’, terwijl de huidige kraamzorg vooral gestoeld is op ‘doen’.

De Kraamdialoog is een co-creatie met ouders, kraamverzorgenden, twee managers van een kraamzorgorganisatie in Gelderland, een onderzoeker en mijzelf als designer en PAR facilitator. De Kraamdialoog vond plaats van juni t/m november 2020 en bestond uit een voorbereidingsfase, een opdracht per post, twee live-sessies (met elk 14 deelnemers) en een analysefase. Eén kraamverzorgende was als co-onderzoeker nauw betrokken in alle fasen van het proces. Het doel was om ouders en kraamverzorgenden met elkaar in dialoog te brengen, en van daaruit samen op zoek te gaan naar de kraamzorg van de toekomst. Naast het maken van een visuele tijdlijn van de geschiedenis van kraamzorg, gingen we ook de diepte in. Welke waarden zijn belangrijk in de kraamperiode, voor jou als ouder en voor jou als kraamverzorgende? Hoe kan kraamzorg eruit zien die recht doet aan deze waarden? En hoe kunnen ouders en kraamverzorgenden hier beter over communiceren? Ik ontwierp het proces en creatieve werkvormen en begeleidde de sessies, samen met de onderzoeker.

Het eindproduct is een tafelkleed met daarop de oplossingen die door de deelnemers gevonden zijn voor de knelpunten uit het onderzoek Kraamzorg 2.0, naar meer flexibilisering in de kraamzorg. Het tafelkleed is een hulpmiddel om ook met verzekeraars, opleiders en andere partijen in gesprek te gaan over verbeteringen in de kraamzorg. Onderzoeker Fleur Lambermon promoveerde in 2021 op dit onderwerp.

“Samen met ouders en kraamverzorgenden op zoek naar de waarde(n) en toekomst van kraamzorg”Over mij
Ik ben grafisch ontwerper en humanisticus, opgeleid aan de Universiteit voor Humanistiek (Utrecht), de Vrije Universiteit (Amsterdam) en aan de Hogeschool voor de Kunsten ArtEZ (Arnhem). 

Je kunt bij mij terecht voor het faciliteren van co-creatie en participatief actieonderzoek én voor  ontwerp van een logo of complete huisstijl, boek(omslag), illustraties, online communicatie en  bijzonder drukwerk. In mijn shop verkoop ik zeefdrukken en ansichtkaarten.
Ben je benieuwd of co-creatie past bij jouw vraag? Of heb je een goed idee en wil je samenwerken? 
Neem contact met mij op!


︎  ︎  


Route
Mijn studio ligt tegenover het Eemplein, midden tussen De Nieuwe Stad en de oude binnenstad van Amersfoort. Vanaf het Centraal Station loop je in ongeveer 12 minuten naar de Grote Koppel. Steek aan het eind van het Eemplein de Eem over via het bruggetje, naar restaurant/wijnbar Merlot. Op de bovenverdieping van dit mooie gebouw – door velen nog steeds Studio GK15 genoemd – werken journalisten en ontwerpers.

Parkeren kan gemakkelijk in parkeergarage Eemplein: Eemlaan 83, 3812 EE Amersfoort.Vormvinder
ontwerp en co-creatie

Marielle Schuurman
Grote Koppel 15
3813 AA Amersfoort
KVK 53809653
BTW NL001854603B18


Vormvinder is aangesloten bij de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO).Opdrachtgevers
FNO Zorg voor kansen   
Federatie voor Gezondheid  
La Source de Castagnols
Amsterdam UMC Participation & Diversity
Amsterdam UMC Digital inclusion 
Amsterdam UMC Midwifery science
Antonius ziekenhuis Sneek   
Freijzer & Maat
Sonja Elsenburg coach voor kind en ouder 
Elsenburg & Sebastiani broodmakers  
Radboud Universiteit
RetourPeilen | School voor Dialoog
Brenda Boele  
The Klezmer Society
Het Nederlands Dagblad
De Nieuwe Koers
De Aandachtsmederij
Floor Tuinstra babyreflexologie   
Instituut voor Biografiek
JGZ Kennemerland
Harm Weistra
Leyden Academy on Vitality and aging